İÇERİKLER
Nüfus

Bölge Hititler, Frigler, Traklar, Lidyalılar, Bitinyalılar, Persler, Makedonyalılar, Romalılar ve Bizanslıların hâkimiyeti altında kalmışsa da, 1071 Malazgirt Zaferinden sonra bölgeyi Türkler fethetmiş ve o tarihten bu yana Türk-İslam kültürü hâkim duruma gelerek diğer kültürler tamamen unutulmuştur. Bölgede, yerli halk olan Manavlar dışında Gürcü, Abaza, Çerkez gibi Kafkas göçmenleri, Boşnak, Arnavut ve Türkmen gibi Balkan göçmenleri yanında Doğu Karadeniz’den göç etmiş olan Türkmen’ler ve Mohdi (Laz)’ler ile Anadolu’nun hemen her yerinden göç etmiş Türkmen grupları bulunmaktadır. Geçmişte meydana gelen savaşlar ve benzeri sebeplerle buraya göç etmiş insanların Türkiye kimliğini kabul etmekte, her grup kendi mahalli kültürünü rahatlıkla yaşayabilmektedir. Adapazarı’na bağlı 84 mahalle mevcuttur. Sakarya ilinin nüfusu TUİK’in açıkladığı rakamlara göre 2019 yılı sonu itibari ile 1.029.650’dır.  Nüfus yoğunluğu olan ilçesi Adapazarı’dır. 2019 yılı Adapazarı ilçesi nüfusu 276.385'dir. Adapazarı’nın şehir içi nüfusun yoğun olduğu ve kullanılan alanlar olarak şehir esnafın etrafında yoğunlaştığı Çark Caddesi, Dar Sokak ve Uzun Çarşı tarihte olduğu gibi günümüzde de şehrin ana arterleri arasındadır.

ADAPAZARI MAHALLELERİ

Korucuk, Camili, Karapınar, Karaman, Tuzla, Yağcılar, Sakarya, Karaosman, Orta, Yahyalar, Tığcılar, Yenigün, Tepekum, Şeker, İstiklal, Kurtuluş, Cumhuriyet, Semerciler, Yenidoğan, Papuççular, Yenicami, Akıncılar, Çukurahmediye, Mithatpaşa, Güllük, Şirinevler, Hızırtepe, Maltepe, Alandüzü, Mahmudiye, Evren(köy), İkizce Osmaniye, Acıelmalık, İkizce Müslim, Çaltıcak, Harmantepe, Taşkısığı, Göktepe, Doğancılar, Kurtbeyler, Kasımlar, Hacıramazanlar, Çerçiler, Çelebiler, Rüstemler, Karaköy, Çökekler, Taşlık, Çamyolu, Dağdibi ,Tekeler, Karakamış, Ozanlar, Bağlar, Süleymanbey, Güneşler Yeni Mah., Güneşler Merkez Mah., Küçükhataplı, Büyükhataplı, Elmalı, Karadere, Örentepe, Kışla, Işıklar, Salmanlı, Karadavutlu, Aşırlar, Nasuhlar, Kayrancık ,Köprübaşı, Kömürlük, Poyrazlar, Demirbey, Çağlayan, Kavaklıorman, Solaklar, Turnadere, Bileciler, İlyaslar, Yeşilyurt, Hacılar, Abalı, Bayraktar, Budaklar. 

YENİ YERLEŞİMLER ( YENİKENT)

17 Ağustos 1999 Marmara Depreminden sonra yaşanan yıkımlardan olumlu bir sonuç çıkartılmış ve şehrin yeni yapılaşma sahaları için yer seçerken zemin araştırmaları yapılmış olup yeniden planlanlanarak altyapısı oluşturulan devlet, vatandaş ve dünya bankası tarafından finanse edilen, Adapazarı’nda bir ilk olarak tasarlanmış olan “YENİKENT” bu nedenlerden kuruldu. Adapazarı’nın kuzeyinde çok önceleri araştırmalarla tespit edilmiş olan, sağlam zeminli KARAMAN-CAMİLİ-KORUCUK bölgesi bu iş için seçildi. Altyapı ve Üstyapı, çevre düzenlemesi çalışmaları ve bağlantı yolları zaman içinde tamamlanarak 2001 yılı sonlarından itibaren “Kalıcı Konut” olarak evleri yıkılan, mağdur hak sahiplerine teslim edilmeye başlandı.