Müdürlüğün görevleri aşağıdaki şekildedir:
a) İlçedeki muhtarlara ilişkin mazbatası dahil özlük bilgilerini toplamak.
b) İlçe genelindeki mahallelerin muhtarlarca belediyemiz yetki ve sorumluluk sınırı içerisindeki talep, öneri, şikayet ve isteklerini mevzuatta belirtilen sürede, stratejik plan hedeflerine uygun ve bütçe durumuna göre karşılanmasını ve sonuçlandırılmasını sağlamak amacıyla ilgili müdürlüğe iletmek.
c) Muhtarların Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi platformu aracılığı ile belediyemize yönlendirilen talep, öneri, şikayet ve isteklerinden belediyemiz yetki ve sorumluluk sınırı içerisindekilerin takibini yapmak, ilgili müdürlüğe iletmek.
ç) Muhtarların İçişleri Bakanlığı Açık Kapı platformu aracılığı ile belediyemize yönlendirilen talep, öneri, şikayet ve isteklerinden belediyemiz yetki ve sorumluluk sınırı içerisindekilerin takibini yapmak, ilgili müdürlüğe iletmek.
d) Muhtarların İçişleri Bakanlığı Muhtar Bilgi Sistemi platformu aracılığı ile belediyemize yönlendirilen talep, öneri, şikayet ve isteklerinden belediyemiz yetki ve sorumluluk sınırı içerisindekilerin takibini yapmak, ilgili müdürlüğe iletmek.
e) Muhtarların dilekçe aracılığı ile belediyemize yönlendirilen talep, öneri, şikayet ve isteklerinden belediyemiz yetki ve sorumluluk sınırı içerisindekilerin takibini yapmak, ilgili müdürlüğe iletmek.
f) Muhtarların Belediyemiz sosyal medya platformları aracılığı ile belediyemize yönlendirilen talep, öneri, şikayet ve isteklerinden belediyemiz yetki ve sorumluluk sınırı içerisindekilerin takibini yapmak, ilgili müdürlüğe iletmek.
g) Muhtarların sözlü olarak gerek telefon, gerek yüz yüze yaptıkları talep, öneri, şikayet ve isteklerini belediyemiz intranet sistemi içerisindeki iş takip modülüne işlemek; belediyemiz yetki ve sorumluluk sınırı içerisindekilerini ilgili müdürlüğe iletmek.
ğ) Muhtarların hangi yöntemle olursa olsun Müdürlüğe ilettikleri talep, öneri, şikayet ve isteklerinden belediyemiz yetki ve sorumluluk sınırı içerisinde olmayanların ilgili kuruma yönlendirmek.
h) Muhtarların yönetişim hususunda gelişmelerini sağlamak amacıyla eğitimler koordine etmek.
ı) Muhtarların sivil savunma, afet ve ilk yardım gibi mahallelerinde oluşabilecek olumsuzluklara karşı bilinçli hareket etmelerini sağlayacak çalışmalar yapılmasını koordine etmek.
i) Muhtarların belediye üst yönetimi ile yapacağı toplantıları koordine etmek, düzenlenen toplantılara katılmak.
j) Muhtarların hangi platformdan her ne şekilde olursa olsun belediyemiz yetki ve sorumluluk sınırı içerisinde olduğuna bakılmaksızın her türlü talep, öneri, şikayet ve isteklerine dair istatistikler tutmak, bu istatistiklere yönelik üst yönetime raporlar sunmak.
k) Muhtarların mahallelerinde etkinliklerini ve temsil kabiliyetlerini artırıcı Sivil Toplum Kuruluşları ile çalışmalar yapmasını koordine etmek.
l) İlçemize, ilimize, bölgemize ve ülkemize özgü dini ve milli gün, hafta gibi kutlamalara yönelik etkinliklerin yapılmasını sağlamak amacıyla koordinasyon görevi yürütmek.
m) Muhtarların talepleri doğrulusunda mahallelinin sosyokültürel gelişimlerine destek olmak amacıyla Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile mahalle bazlı etkinlikler düzenlenmesini koordine etmek.
n) Müdürlük ile ilgili istatistiki defter ve kayıtları tutmak.
o) Müdürlük bünyesinde görev alan çalışanların puantajlarının takibini yaparak ilgili Müdürlüklere bildirilmesini sağmak.
ö) Kalite / Çevre / ISG Politikalarına ve Stratejik Plana uygun olarak yıllık Müdürlük bütçesini, yatırımları belirleyerek onaya sunmak.
p) Kalite / Çevre / ISG Politikalarının ve Stratejik Planın anlaşılmasını, uygulanmasını, devam ettirilmesini sağlamak.
r) Çalışanların gerekli eğitim ihtiyacını belirleyerek İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’ne iletmek. Düzenlenen eğitimlerle ilgili personelin katılımını sağlamak.
s) Stratejik Plan ve Performans Programı kapsamında süreç/çalışan performanslarının artırılması için gerekli çalışmaların yapılmasını sağlamak.